Четенето на фентъзи често озадачава четящите хора, които странят от този жанр по една или друга причина, но той често може да бъде много весел и приятен читателски опит, който да разшири кръгозора. Затова ви предлагам десет книги или книжни поредици, с които може да направите опит да потънете в истории, които приличат на приказки за всяка възраст, в които доброто повечето пъти побеждава злото… но не винаги.

„Властелинът на пръстените“ на Дж. Р. Р. Толкин

 

 Повече от седемдесет години тази велика книга си остава един от най-високите върхове на жанра и хвърля такава сянка, че начинаещите фентъзи автори трябва много да се постараят, за да излязат от нея. Аз дори си му казвам „Властелинът на фентъзито“. Герои, които да заобичате заради тяхната смелост, добрина и плътност, архизлодеи, изтъкани от злоба, подлост и жестокост, прекрасно измислената Средна земя със своите обитатели – хора, джуджета, елфи, хобити, загадъчни същества и магьосници с осезаемо присъствие. Някои критици намират поредицата за твърде средновековно изглеждаща, с което до известна степен съм съгласен, но на мен това никак не ми пречи.

„Името на вятъра“ на Патрик Ротфус

 

Името на този автор е непознато за мнозина читатели в България, но в англоговорящите държави той вече е повече от известен. Макар и доста млад, Патрик Ротфус е невероятен познавач на човешките характери, които му помага да изгражда плътни и пълноценни сюжети, със запомнящи се персонажи и напрежение, което не напуска читателя до последната страница.

„Името на вятъра“ е чудесен микс между фентъзи и реалност. Без да има кой знае каква динамика или прекалено много действия, няма моменти, в които да доскучава. Описанията също са точно колкото трябва и нито за минута няма да се отегчите. Ротфус познава много добре човешката душа и емоции – героите са реалистично изградени – всеки със собствен характер. Използва много добре митове и религии, преплита ги майсторски, което подсказва за добра подготовка. След като я изчетох веднага се нареди сред любимите ми не само в жанра, а изобщо. Книгата е написана с интелект и много, много знания.

„Песен за огън и лед“ на Джордж Р. Р. Мартин

 

Преди да се появи тази епична поредица, никак не вярвах, че нещо може да бъде реална конкуренция на „Властелинът…“, но първите две книги ме убедиха в противното. За мое известно съжаление, прекалено много симпатични персонажи измират като мухи по всевъзможни причини.

Джордж Мартин споделя нееднократно, че вдъхновението му се нарича Толкин и ако се вгледате внимателно ще откриете колко много прилики има между двамата, но ученикът все пак е успял да се откъсне от учителя и да изгради един изключително издържан свят, с герои, които са изтъкани както от добро, така и от лошо, никой не е само добър или само лош, също като в реалността.

Серията за малкия магьосник Хари Потър на Дж. К. Роулинг

 

Как бих могъл да я пропусна?! Никак, разбира се. Забележителна жена, създала забележителни книги, направили я богата, известна, а нас читателите от всички възрасти, забавлявала дълго време. Седем книги и герои за които всички са чували, макар и не всички да са прочели дори ред. Опитайте, няма да сгрешите. Ако ви се струва слаба мотивировката ми, отметнете 20-30 страници от коя и да е от седемте книги от серията. Обещавам, че няма да останат само толкова.

Серия „Мъглороден“ на Брандън Сандерсън

Обичам Брандън Сандерсън. Беше на трийсетина години, когато извади първата книга от тази серия, която приключи със седмата част през миналата година.

В тези седем романа на Сандерсън, светът се управлява от безсмъртен диктатор и е обвит в пепел, където цветя и надежда не могат да растат. Нашият герой, Келсиер е крадец, който  открива преимуществото на това да си роден Мъглороден. С помощта на тези новооткрити сили, той избягва от затвора с план за събиране на старите си престъпни приятели заедно, за да свалят бруталната империя. Всъщност няма и думичка да кажа повече за сюжета.

Към следващата страница –>

Comments (3)

  1. Здравей! Ама без Тери Пратчет и Вещици в чужбина ми се вижда малко непълно!
    Какво ще кажеш?
    Баба Вихронрав – класика!
    За другата подборка съм съгласен – добро четиво. 🙂

  2. Според мен не е за новобранци Тери Прачет, ама изобщо. Сякаш трябва да си понавлязъл малко в жанра преди да се потопиш в световете на диска и другите пространства.

    1. Мдааа май пропуснах, че става дума за новобранци! Добре, съгласен, прав си! Лек ден!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *